مقام معظم رهبري درباره وضعيت نامناسب مهدهاي کودک با بيان اينکه دستگاههاي مختلف دولتي با هم در اين زمينه بگومگو دارند، متذکر شده بودند: ديگران ميآيند بچّههاي مردم را ميگيرند، ميبرند آنجا و "تربيتهاي غلط" داده ميشود.
به گزارش هفت چشمه به نقل از خبرگزاري تسنيم؛ در سايه اختلافنظر ميان وزارت آموزش و پرورش و سازمان بهزيستي، مهدهاي کودک تا به امروز متولي واحدي نداشتهاند.
تاکنون و طبق آييننامه مصوب، مجوز دادن و برنامه (شامل مجموعه فعاليتها و خدماتي که در حوزههاي مرتبط با فضاي فيزيکي و تجهيزات، نيروي انساني، ايمني و بهداشت، مراقبت، شهريه، رتبهبندي و خدمات اجتماعي پيشگيرانه مهدکودک نظير انواع غربالگريهاي بينايي و … که براي کودک انجام ميشود) بهعهده بهزيستي و شاخصهاي آموزشي و پرورشي بهعهده وزارت آموزش و پرورش است و گاه متفاوت بودن شاخصها و معيارها باعث دوگانگي و بلاتکليفي شده است.
رهبر انقلاب در جلسه ويدئوکنفرانسي شهريورماه خود با مسئولان وزارت آموزش و پرورش درباره وضعيت مهدهاي کودک تأکيد کردند:
"يک مسئله، مسئله مهدکودکها و پيشدبستانيهاست. مهدکودکها متأسّفانه رهاست؛ مهدکودکها هم ذيل آموزش و پرورش است. اوّلاً دستگاههاي مختلف دولتي با هم در اين زمينه بگومگو دارند که اين بگومگوها بايد برطرف بشود؛ وانگهي وقتي که دستگاه را شما رها بگذاريد، ديگران ميآيندبچّههاي مردم را ميگيرند، ميبرند آنجا و تربيتهاي غلط داده ميشود. گزارشهاي بسيار بدي بنده دريافت کردم از بعضي از مهدکودکها که واقعاً نگرانکننده است. اداره کنيد مهدکودکها را.مهدکودک هم فقط يک مرکز خدماتي نيست که بچّه را حفظ کنند و خدمت بدهند، [بلکه] به يک معنا مرکز آموزشي و پرورشي است، منتها خب با زبان خاصّ خود، با شيوهي خاصّ خود".
بررسي وضعيت اداره مهدهاي کودک در شوراي عالي انقلاب فرهنگي
در همين رابطه، رضوان حکيمزاده؛ معاون آموزش ابتدايي وزارت آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري تسنيم درباره تعيين تکليف وضعيت اداره مهدهاي کودک اظهار کرد: اين موضوع در دستور کار شوراي عالي انقلاب فرهنگي قرار گرفته و کارگروهي تشکيل شده است که نمايندگان وزارت آموزش و پرورش و سازمان بهزيستي در آن حضور داشتند و نظرات خود را بيان کردند.
وي افزود: جمعبندي اين موضوع توسط شورايعالي انقلاب فرهنگي انجام ميشود، قرار است اين هفته جلسهاي برگزار شود تا بتوانيم مدل نهايي اداره مهدهاي کودک را داشته باشيم.
معاون آموزش ابتدايي وزارت آموزش و پرورش گفت: با توجه به اينکه در فرمايشات رهبر انقلاب بر اين تأکيد شد که برنامههاي تربيتي از مهدکودک تا دانشگاه امر حاکميتي است و بايد زيرنظر آموزش و پرورش باشد و با توجه به اينکه اين موضوع جزو سياستهاي ابلاغي رهبر معظم انقلاب نيز بوده است، آمادگي خود را به سازمان اداري و استخدامي اعلام کرديم تا وزارت آموزش و پرورش متناسب با برنامه جديد بتواند ساختارهاي متناسب با اين مأموريت را داشته باشد.
برنامه تربيت يکپارچه دوران کودکي تدوين شد
حکيمزاده تصريح کرد: با توجه به اينکه موضوع ابعاد مختلفي دارد و تربيت کودک جزو وظايف وزارت آموزش و پرورش است، برنامه پيشنهادي خود براي تربيت يکپارچه دوران کودکي را که از بدو تولد شروع ميشود، تهيه و به شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارائه کرديم.
وي ادامه داد: تا جايي که به وزارت آموزش و پرورش مربوط است مقدمات براي فرايندهاي کار و پذيرش مسئوليت مهدهايکودک انجام شده است و قسمت انتهايي اين کار بهدست شوراي عالي انقلاب فرهنگي است و بر اساس مدلي که در آنجا نهايي ميشود هر کدام از دستگاهها مسئوليت خود را انجام ميدهند.
وي گفت: نکته مورد اهميت اين است که تربيت کودکان قطعاً وسيعتر از نگهداري صرف آنهاست؛ اين موضوع يک امر آموزش و پرورشي است و از اين جهت به وزارت آموزش و پرورش مربوط ميشود ما از لحاظ محتوايي و فرايندي آمادگي خود را براي مهدهايکودک اعلام کردهايم.
قانوني که باعث سردرگمي شد
به گزارش تسنيم؛ حبيبالله مسعودي فريد، معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي نيز پيش از اين گفته بود: از سال 87 قانوني يکساله در خصوص تأسيس و اداره مدارس و مراکز آموزش و پرورش غيردولتي در مجلس شوراي اسلامي تصويب شد که اين قانون طي 5 سال تمديد و در سال 95 به عنوان قانون دائمي مصوب شد.
وي تأکيد کرده بود: در تبصره 2 ماده 2 اين قانون آمده است "تعيين شاخصهاي آموزشي و پرورشي، تدوين محتوا و نظارت بر مهدهاي کودک از حيث آموزشي و پرورشي بهعهده وزارت آموزش و پرورش و صدور مجوز و ارائه برنامه بهعهده بهزيستي است!" مشکل از همين جا شروع شده و چون توليگري مشخص نشده است، براي کساني که وارد اين حوزه ميشوند، باعث سردرگمي خواهد شد.
معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي متذکر شده بود: بر طبق قانون قرار بود آييننامه، سه ماهه نوشته شود اما در ارديبهشتماه امسال به تصويب هيئت وزيران رسيد و نداشتن متولي واحد (همان مبحث موردنظر مقام معظم رهبري) باعث شد که اين اختلاف همچنان ادامه پيدا کند و به همين دليل بارها پيشنهاد تولي واحد مهدهاي کودک به يک نهاد مشخص توسط سازمان بهزيستي مطرح شده است.
معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي به جلسه اخير شوراي انقلاب فرهنگي اشاره کرده و گفته بود: در همين جلسه نيز دکتر قباديدانا؛ رئيس سازمان بهزيستي کشور بار ديگر پيشنهاد دادند که از صفر تا صد موارد مربوط به شهريه، رتبهبندي، خدمات و… مهدهاي کودک به يک نهاد واحد اعم از آموزش و پرورش، بهزيستي يا هر نهاد ديگري واگذار و به اين ترتيب پاسخگويي نيز بهتر شود.
فريد همچنين به محتواي معرفيشده از سوي بهزيستي به مهدهايکودک اشاره کرده و گفته بود: طي سالهاي گذشته که هنوز هم آييننامه به قانون دائمي تبديل نشده بود، هرساله تمام محتواهايي که به مهدهاي کودک معرفي ميکرديم به تأييد آموزش و پرورش رسيده بود و تأکيد داشتيم که اين محتوا در کتابنامه رشد که هر سال توسط آموزش و پرورش منتشر ميشود، معرفي شده باشد.
انتهاي پيام